toate materialele si serviciile pentru infiintarea plantatiilor de afini intr-un singur loc

Tehnologia de plantare a afinilor de cultura

Alegerea si pregatirea solului pentru plantarea afinilor

Alegerea tehnologiei de plantare a afinului se face in functie de resurse, dotarea cu utilaje, elevatia, dimensiunea si forma parcelei, calitatea drenarii apei.

Cele mai bune rezultate se obtin daca terenul din zona radacinilor este mentinut umed de primavara pana toamna.
locatia ideala a viitoarei plantatii de afin trebuie sa fie:
 • situata intr-o locatie cat mai expusa la soare;
 • sa aiba asigurata drenarea apei;
 • sa se infiinteze pe un teren fara buruieni si bine lucrat;
 • sa asigure accesul la o sursa de apa pentru irigare si energie electrica;

Va rugam sa cititi cu atentie instructiunile de plantare inainte de a planta afinii !

Cerinte de sol pentru plantarea afinului

Afinii se dezvolta cel mai bine in soluri acide, cu un pH situat intre 4,5 - 5,5, cu un aport bun de materie organica afanat si bine drenat. Corectarea parametrilor solului se face prin inglobarea in sol a unui amestec de rumegus de conifere si/sau turba, precum si alti corectori de aciditate, dupa caz. Dozarea amestecurilor de turba, rumegus si corectori de aciditate trebuie facuta in baza unei analize de sol. De aceea este important sa se faca analize de sol inca din faza de proiect, pentru a putea evalua cat mai realist costurile si necesarul de substante pentru corectarea parametrilor solului. In lipsa unui sol corespunzator, care sa aiba mai ales aciditatea in intervalul mentionat si care este sarac in materie organica, cultura de afin se va dezvolta lent si cu multe pierderi de plante si recolta.

Perioada optima de plantare

Perioada optima de plantare este toamna si primavara. Insa datorita faptului ca afinii pe care noi ii oferim sunt livrati in ghiveci cu sol la radacina (turba), ei pot fi plantati in tot timpul anului cu exceptia perioadei cand solul este inghetat, insa conditia esentiala este sa poata fi udati imediat dupa plantare daca sunt plantati in perioada de vegetatie.

Pentru plantarea de toamna sau primavara, randurile se pregatesc din vara, cel tarziu toamna devreme, datorita conditiilor meteo nefavorabile, care pot face imposibile lucrarile agricole mai tarziu. Daca la plantare afinii nu mai sunt in vegetatie (nu mai au frunze) sistemul de irigatii se poate instala primavara, deoarece iarna nu se iriga.

Nou! Garantie pentru afinii plantati in ferme intensive* in perioada octombrie - martie.
Inlocuim gratuit afinii care nu se prind. Peste iarna afinii nu trebuie protejati in nici un fel.
* ferma intensiva inseamna min. 1000 plante

detalii mostra sol
Instructiuni privind prelevarea probelor de sol, consultanta analize si recomandari

La prelevarea probelor fara sonda se decoperteaza primii 5 cm si sa preleveaza proba din urmatorii 15 - 30 cm pe adancime din minim 3 locuri de pe parcela. Acestea se amesteca in functie de gradul de uniformitate al solului si dimensiunile suprafetei de plantat si formeaza o mostra . Cantitatea totala necesara pentru o mostra este de aproximativ 500 gr de sol care se pun intr-un recipient ermetic curat sau punga. Se eticheteaza cu datele de contact: nume, adresa de email, telefon si locatia de unde s-a prelevat. Aceasta trebuie trimisa noua prin curier sau coletarie postala, urmand ca in cel mai scurt timp sa va putem comunica care sunt conditiile agrochimice ale solului dvs. si ce masuri trebuie luate pentru a-l corecta, daca este cazul. Daca in timpul prelevarii se observa diferente evidente de textura sau culoare , atunci probele nu se amesteca si fiecare proba va forma cate o mostra separat, care se vor analiza conform conditiilor de mai jos.

Consultanta, analizele si recomandarile sunt gratuite daca se contracteaza minim 1000 de bucati per locatie (inclusiv plata avansului) si pentru comenzile de afini ambalati la boxpaleti cu livrare la domiciliu. Pentru comenzile mai mici sau pentru cei care nu doresc inca sa faca o comanda de plante, pretul acestor servicii este 500 lei inclusiv tva per mostra/locatie, suma care va deductibila ulterior din valoarea plantelor pentru locatia in care se vor planta.

In cazul bonitarii mai multor locatii sau mostre costul este de 300 lei tva inclus pentru fiecare locatie sau mostra suplimentara.

Plantarea afinului pe biloane

plantarea afinilor pe biloane
foto: plantarea afinilor pe biloane

In general, solutia tehnica cea mai eficienta pentru infiintarea unei culturi intensive de afini este plantarea pe biloane. In aceasta varianta, este mult mai facil si eficient efortul fermierului de a crea un mediu de cultura optim pentru afin prin corectarea aciditatii solului, a continutului de macro, micro elemente, humus si pentru drenarea apelor pluviale de la radacinile plantelor.

Biloanele sunt un amestec de rumegus cu pamant, inalte de 40-60 cm fata de cota naturala a terenului si late de 0.8 - 1 m care se formeaza paralel pe intreaga lungime a parcelei si in acelasi timp perpendicular pe cotele de nivel. Pentru realizarea acestor biloane se scarifica solul, se ara, se ierbicideaza (daca terenul se pregateste primavara sau vara), se discuieste, se frezeaza, se picheteaza terenul, se marcheaza randurile, se formeaza un sant cu trupita pe randurile trasate, se aseaza deasupra randului rumegusul/turba, de pe margini se ridica pamant care se amesteca cu rumegusul, se aranjeaza randul drept, se instaleaza furtunul de irigat, se aseaza folia sau panza agrotextila, care se fixeaza pe margini in pamant. Aceasta se decupeaza in locul unde urmeaza sa fie plantati arbustii si se planteaza. Se plantaeaza manual ca si rasadurile. Pentru infiintarea culturilor intensive oferim utilajul de bilonat gratuit. Cu acesta se pregatesc randurile/biloanele cu panza si furtun printr-o singura trecere. Intre randuri pamantul trebuie nivelat, iar ca o recomandare sugeram mentinerea acestei suprafete ca si gazon prin inierbare. Recomandarile pot sa difere in functie de analizele de sol si de particularitatile parcelei.

Clientilor nostri le punem la dispozitie gratuit utilajul de bilonat!
Pentru o programare a utilajului de bilonat, va rugam sa ne contactati din timp. Detinem doua utilaje care le punem gratuit la dispozitia celor care achizitioneaza arbusti de afini produsi in pepiniera noastra.

Distante intre plantele de afin

Afinul se poate planta la 0,7-1m unul de altul pentru a forma un rand compact in cazul culturilor intensive. Daca se doreste cresterea acestora ca specimene individuale (nu in cultura intensiva) se pot planta la 1.8 m unul de altul. In cazul plantarii pe randuri compacte, distanta dintre randuri trebuie sa fie intre 2,5 - 3 m in functie de echipamentele pe care le veti folosi la intretinerea fermei de afini sau la recoltarea afinelor. Noi recomandam o distanta de 80 de cm intre plante si 3 m intre randuri.


Plantarea afinului la groapa

plantarea afinilor la groapa
foto: plantarea afinilor la groapa

Aceasta varianta de plantare este recomandata numai pentru solurile acide, fiind o tehnologie mai putin eficienta pentru cultura intensiva a afinului, insa care se potriveste in cazul unor suprafete mici de cultura sau pe langa casa. Pentru plantatiile intensive de afin, tehnologia optima este cea a platarii pe biloane, descrisa mai sus.

Prima operatiune este pichetarea, trasarea randurilor si marcarea gropilor pe care urmeaza sa plantati. O solutie in ceea ce priveste cultivarea afinilor in aproape orice sol o constituie incorporarea turbei in mediul de plantare, iar ca alternativa este rumegusul de conifere sau de foioase, dar cel de foioase trebuie sa fie vechi de cel putin un an. In cazul in care plantarea se face direct in sol si nu pe biloane, groapa trebuie sa fie de aproximativ 50 cm in diametru si 30cm adancime, in functie de calitatea solului. Se extrage intre 1/3 si 1/2 din solul respectivei gropi. Se adauga un volum dublu de turba sau rumegus preumezit si bine amestecat dupa care se pune in groapa si se planteaza. Pentru a asigura drenarea apei se recomanda sa adaugati o lopata de nisip la groapa, in amestecul de rumegus cu pamant. Scopul este sa permita radacinilor sa se dezvolte usor prin sol, fara a intampina greutati in primii ani de la plantare, pentru a stimula dezvoltarea unei coroane mari si bogate.


Plantarea afinului in ghivece

plantarea afinilor in ghivece
foto: plantarea afinilor in containere

O optiune interesanta cu privire la plantarea afinilor este si plantarea acestora in containere de 50-80 l. Afinul poate sa se dezvolte in acest volum cu substrat de cultura alcatuit din sol, turba si rumegus in conditia in care ii sunt asigurate substantele nutritive si apa.

Avantajul acestei solutii este faptul ca plantele pot fi amplasate intr-o locatie in care conditii agrochimice de sol sunt improprii culturii afinului sau ca plante ornamentale si de decor.

Important: Iarna nu necesita protectie!

Ce NU trebuie facut cu afinii

 • Dupa achizitionarea materialului saditor, plantele nu trebuie tinute in locuri intunecate, in incinte inchise, pe beton sau suprafete pietruite pana la plantare.
 • Radacinile afinului nu trebuie rupte la plantare.
 • Nu plantati afinul intercalat intre pomii fructiferi sau orice alte culturi. Prin irigare sau prin apa pluviala fertilizatori folositi la plantarea afinului se infiltreza la celelalte culturi. In sol, radacinile plantelor concureaza pentru teren si pentru substantele hranitoare, iar afinul are radacini foarte subtiri si superficiale.
 • Nu plantati in adancime prea mare, nivelul terenului dupa plantare si tasare trebuie sa fie nivelul pamantului din ghiveciul in care a venit planta.
 • Dupa plantare, pamantul in jurul plantei nu trebuie tasat in exces, precum la pomii fructiferi. Tasarea trebuie facuta cu grija, similar cu plantarea rasadurilor.
 • Nu folositi rumegus de la fabrici de mobila sau prefabricate care are in componenta adezivi si substante chimice daunatoare.
 • Nu lasati parcelele neingradite. Parcelele in care plantati trebuie sa fie ingradite cu gard de plasa de sarma pentru a proteja de animale biloanele, plantele si sistemul de irigat.
 • Nu lasati afinii sa florifice in exces in perioada de crestere. Se elimina astfel productia de fructe mici si se permite dezvoltarea accelerata a plantei.

©2008-2014 Natural Invest SRL | harta site-ului | termeni si conditii MonteQZ.ro - proiectare si consultanta in afaceri si IT confectiemetal.ro - confectii metalice bucuresti